Met deze checklist vissen in de vijver kun je met behulp van vijf vragen nagaan of je vijver wat betreft vissen goed is ingericht.
1) Niet te veel vissen in de vijver?
Per duizend liter vijverwater kun je circa twintig centimeter vislengte houden in je vijver. Is je vijver ingericht met een UVC-filter, voldoende zuurstofplanten en is de waterhardheid in orde? Dan kun je per duizend liter vijfentwintig centimeter vislengte houden. Als je meer vissen in de vijver houdt, krijgt je vijver sneller last van draadalgen, groen water of slechte groei van zuurstofplanten.
2) Wel of geen geschikte vissoorten voor de vijver?
Geschikt soorten vis voor in de vijver zijn:
- Sarasa (komeetstaart)
- Goudwinde, blauwe winde
- Goudelrits, Mona Lisa
- Sluierstaarten
Minder geschikte soorten zijn:
- Goudvis
- Vissen uit de natuur
- Steur
- Goudzeelt
Voor koikarpers ligt het wat genuanceerder. In een gewone tuinvijver, die met behulp van zuurstofplanten helder blijft, kun je beter geen koikarpers houden omdat deze soort de planten aanvreet. Als je je vijver speciaal inricht voor het houden van koikarpers, kun je deze vissen natuurlijk wel houden.
3) Waterkwaliteit vijver in orde?
De hardheid van je vijver (GH- en KH-waarde) moet minstens zeven zijn in verband met de groei van zuurstofplanten en de zuurstofvoorziening voor de vissen.
De schaduw van de vissen moet op de vijverbodem zichtbaar zijn op een zonnige dag. Als dit niet zo is, dan kun je je vijver het best behandelen tegen zweefalgen.
![]() |
4) Voeren van de vissen in orde?
Voer dat je aan de vissen aanbiedt, moeten ze binnen vijf minuten opeten. Je hoeft de vissen in de vijver alleen te voeren bij een watertemperatuur van acht graden of meer. Biedt de vissen in het najaar en vroege voorjaar een eiwitrijk voer aan, bijvoorbeeld gemaakt van gedroogde insecten zoals watervlooien of meelwormen.
5) Zijn de vissen in de vijver gezond?
Controleer regelmatig of de vissen geen kenmerken vertonen van ziekte of infecties (stippen, zweren, uit balans zwemmen, ingescheurde staart of vinnen).