Kwaliteit vijverwater

Met kwaliteit van vijverwater wordt meestal de waterhardheid bedoeld. De waterhardheid geeft aan, hoeveel mineralen er in het vijverwater opgelost zijn. Deze mineralen vormen voedingsstoffen voor de zuurstofplanten en worden daarom ook wel voedingszouten genoemd. Bij het opstarten van je vijver is het belangrijk te zorgen voor een goede waterhardheid. Wanneer de waterhardheid te laag zou zijn, zouden de zuurstofplanten van het begin af aan niet goed groeien en zou de vijver vervolgens al snel last krijgen van alggroei.

Kwaliteit vijverwater: heldere vijver door hard water
Helder vijverwater bevat veel mineralen. Deze vormen de voedingszouten voor de zuurstofplanten in de vijver. De kwaliteit van vijverwater hangt voor een groot deel samen met een voldoende hoge waterhardheid.

Kwaliteit vijverwater: waarom daalt de hardheid?

Zorgen voor een goede waterhardheid bij de opstart van je vijver is echter niet genoeg. In de praktijk blijkt dat de hardheid van elke vijver langzaam terugloopt. Hierdoor komt het regelmatig voor, dat een vijver die het lange tijd probleemloos doet, plotseling toch problemen krijgt. De waterhardheid is dan in de loop van de tijd te laag geworden. Dit kun je merken doordat de planten in de vijver niet goed meer groeien, of doordat de vijver last krijgt van algengroei.

Twee oorzaken zorgen voor het geleidelijk dalen van de waterhardheid in je vijver. We bespreken ze hierna.

Neerslag in de vijver

Jaarlijks valt er in Nederland en België zo’n 80 cm neerslag (regen, sneeuw, hagel). Alle neerslag bestaat uit zacht water. Dit mengt zich met het water in de vijver. De gemiddelde hardheid van het vijverwater wordt op deze manier steeds lager. Anders gezegd, de kwaliteit van het vijverwater loopt hierdoor terug.

Groei van planten in de vijver

Een tweede oorzaak van het teruglopen van de waterhardheid is de plantengroei in de vijver. Dat lijkt op het eerste gezicht tegenstrijdig, maar juist snelle groei van zuurstofplanten leidt tot teruglopende waterhardheid. De zuurstofplanten nemen voor hun groei minerale stoffen op uit het vijverwater. Deze stoffen gaan op die manier dus deel uitmaken van de plant en zijn niet meer beschikbaar in het vijverwater. Groei van planten in de vijver leidt dus tot daling van de waterhardheid en daarmee tot achteruitgang van de kwaliteit van het vijverwater. Je kunt het vergelijken met potgrond, waaruit groeiende planten de voedingsstoffen opnemen zodat de grond uitgeput raakt.

Meten van de waterhardheid

Het is verstandig om de waterhardheid van je vijver in de gaten te houden. Als je bijtijds ziet dat de waterhardheid te laag dreigt te worden, heb je nog genoeg tijd om actie te ondernemen en de waterkwaliteit van het vijverwater weer te verhogen.

Voor het meten van de waterhardheid bestaan twee waarden: de GH-waarde en de KH-waarde. Ze zijn allebei van belang voor de kwaliteit van het vijverwater.

GH-waarde

De GH-waarde geeft aan, hoeveel minerale voedingszouten er in totaal in het water opgelost zijn. Een goede GH-waarde voor de vijver ligt tussen de zeven en dertien. Bij een lagere waarde groeien de planten in de vijver niet goed meer, bij een hogere waarde krijgen de planten last van kalkaanslag op het blad.

KH-waarde

Met de KH-waarde meet je, hoeveelheid mineralen in het vijverwater verbonden zijn met koolstofdioxide (CO2) in het vijverwater. Koolstofdioxide vormt samen met de voedingszouten de belangrijke voeding voor zuurstofplanten. Een goede KH-waarde ligt , net als de GH-waarde, tussen de zeven en dertien.

Waterhardheid meten

Met een druppeltestset kun je de GH- en KH-waarde van het vijverwater heel precies meten. Dit werkt als volgt: in een testbekertje doe je precies vijf ml vijverwater. Vervolgens druppel je in dit bekertje een  speciale testvloeistof met kleurstof, net zolang totdat de kleur van het vijverwater verandert (omslaat). Het aantal toegevoegde druppeltjes moet geeft de GH- of KH-waarde aan.

Hoe het meten van de waterhardheid precies in zijn werk gaat, lees je via de link.

Druppeltestset vijver GH-KH-pH
Met een druppeltestset kun je eenvoudig de waterkwaliteit van het vijverwater in de gaten houden. Met deze testset kun je de belangrijkste waterwaarden, waaronder de GH- en KH-waarde, circa dertig keer opmeten.

Kwaliteit vijverwater op peil houden

Als het nodig is de waterhardheid van je vijver te verhogen, kun je dit met verschillende middelen doen. Middelen die snel werken zijn GH-Extra en KH-Extra. Hiermee verhoog je dus direct de GH- en KH-waarde en daarmee de kwaliteit van je vijverwater. Deze twee producten zijn daarom vooral geschikt om aan het begin van en tijdens het groeiseizoen te gebruiken.

Een ander product is Mineral Clay. Dit is een langzaam werkend product, dat een halfjaar lang de waterhardheid op het juiste niveau houdt. Een vijver die je twee- tot driemaal per jaar met Mineral Clay behandelt, heeft geen andere producten nodig om de waterhardheid te verhogen. Je bent op die manier dus verzekerd van een goede kwaliteit vijverwater.

Verder lezen:

Vijverwater testen
Onderhoud waterplanten & zuurstofplanten
Onderhoud van vijverwater
Algen bestrijden
Groei van zuurstofplanten verbeteren