Onderhoud aan de vijver in de zomer: juni, juli en augustusIn de zomermaanden juni, juli en augustus hoort je vijver op zijn mooist te zijn. De waterplanten groeien en bloeien volop, de vissen zijn actief en met het juiste onderhoud aan de vijver blijft ook het water kraakhelder. Het onderhoud aan de vijver in juni, juli en augustus verschilt niet veel van maand tot maand. Hieronder vind je daarom voor alle drie de zomermaanden een beschrijving van het noodzakelijke onderhoud.
Gezondheid vissen controlerenIn de zomermaanden is de watertemperatuur van de vijver het hoogst. Dit betekent ook, dat de kans op infectieziekten bij de vissen toeneemt. Controleer daarom regelmatig, of de vissen in de vijver geen symptomen vertonen die wijzen op een ziekte of aandoening. Dit zijn bijvoorbeeld witte stippen op de flank, zweren, een ingescheurde staart of vinnen, of zichtbare parasieten tussen de schubben of de kieuwen. Ook het uit balans zwemmen of steeds ergens langs schuren wijst op een probleem met de gezondheid. Probeer zieke vissen zoveel als mogelijk in een aparte bak te zetten. Je kunt proberen de zieke vissen met speciale geneesmiddelen te laten herstellen. Onderhoud aan de vijver in de zomer betekent in elk geval, dat je ook de vissen goed in de gaten houdt.
Controleren werking vijverpomp en vijverfilterTijdens het groeiseizoen staan de pomp en het vijverfilter 24 uur per dag aan. Controleer af en toe, of de vijverpomp niet verstopt zit en of deze nog wel voldoende water naar het filter pompt. Bij een biologisch filter controleer je vooral, of het filter niet verstopt raakt. Als dit wel het geval is, probeer het filter dan voorzichtig te reinigen. Het is belangrijk, om het filter hierbij niet al te grondig schoon te maken. In het biologisch filter zit namelijk een groot deel van de bacteriën. Deze zijn van groot belang voor een heldere vijver. Probeer bij het reinigen van het filter daarom, deze niet allemaal weg te spoelen. Bij een eventueel UVC-filter kun je controleren, of de glazen buis waarin de UV-lamp zit, niet vies is geworden. Aanslag op deze buis maakt dat het filter minder goed werkt, omdat de UV-straling dan niet meer kan doordringen in het water dat door het filter stroomt. Vijverpomp, biologisch filter en UVC-filter zijn belangrijk voor het helder blijven van de vijver. Bekijk in het kader van onderhoud aan de vijver in de zomer daarom regelmatig, of de werking ervan nog is zoals zou moeten.
Waterhardheid en regenIn de zomermaanden juni, juli en augustus valt er regelmatig flink wat regen in de vijver. Ondanks dat het zomer is, behoren deze maanden namelijk tot de natste van het jaar. Invallend regenwater maakt het vijverwater flink zachter. Een voldoende hoge waterhardheid is echter noodzakelijk voor de groei van de zuurstofplanten, en daarmee voor het helder blijven van de vijver. Een te lage waterhardheid levert altijd problemen op in de vijver, zeker in de zomermaanden. Meet daarom regelmatig de waterhardheid van de vijver op en verhoog deze af en toe. De kwaliteit van het vijverwater op het juiste niveau houden, is eigenlijk het belangrijkste onderhoud aan de vijver in de zomer.
Draadalgen bestrijdenEen hoge watertemperatuur betekent ook een hogere kans op groei van draadalgen. Controleer in de zomer regelmatig, of de algen de zuurstofplanten niet overwoekeren. Veel vijvers hebben in de zomermaanden last van de groei van draadalg. Je kunt proberen om de draadalgen zoveel als mogelijk met de hand te verwijderen. Soms is de groei ervan echter zo sterk, dat je moet kiezen voor draadalgen bestrijden. Hierbij heb je de keuze uit het bestrijden met een echt bestrijdingsmiddel of het op biologische wijze tegengaan van de groei van draadalgen. In beide gevallen is het echter belangrijk, ook de groei van de zuurstofplanten te verbeteren. Dit moet namelijk ook op lange termijn de groei van draadalgen tegengaan. Een geschikt middel om draadalgen te bestrijden en gelijktijdig de groei van de zuurstofplanten te verbeteren, is Draadalg-in-één.
Groei van zuurstofplanten controlerenBlijf, als onderdeel van onderhoud aan de vijver in de zomer, ook de groei van de zuurstofplanten controleren. Ga na, of de planten voldoende nieuwe scheuten ontwikkelen. Snoei de zuurstofplanten ook regelmatig terug, zodat deze de ruimte houden om te blijven groeien. Groeiende zuurstofplanten nemen voedingsstoffen op uit het vijverwater en houden dit op deze manier helder. Als het nodig is de groei van zuurstofplanten te verbeteren, kun je via de link lezen wat je het best kunt doen om dit op te lossen.
Snoeien waterlelie en moerasplantenTijdens de maanden juni, juli en augustus kun je de dode bladeren en uitgebloeide bloemen van de waterlelie afknippen. Hiermee voorkom je, dat in de vijver teveel organisch afval achterblijft. Ook bij de moerasplanten kun je dode plantdelen het best zoveel als mogelijk snoeien.
Zweefalgen (groen water in de vijver) bestrijdenIn de zomer is de kans op groen water in de vijver door zweefalgen het grootst. Zweefalgen groeien vooral goed in zacht en voedselrijk water met een hoge temperatuur. Probeer zweefalgen te bestrijden, zodra je merkt dat deze gaan groeien in je vijver. Dit zie je, doordat het doorzicht van het water terugloopt. Als je de schaduw van de vissen op een zonnige dag niet meer kunt zien op de vijverbodem, is dat een teken dat er teveel zweefalgen in de vijver groeien. Een groene vijver helder maken verloopt altijd via de volgende stappen:
Met Zweefalg-in-één volg je precies deze aanpak.
Zweefalgen kunnen in korte tijd van een mooie vijver een probleemvijver maken, juist in de maanden juni, juli en augustus. Bij het onderhoud aan de vijver in de zomer moet je daarom extra alert zijn op dit vijverprobleem. Meer informatie over groen water in de vijver tegengaan lees je via de link.
Onderhoud aan de vijver in de zomer – tot slotOp deze pagina hebben we gekeken naar het belangrijkste onderhoud aan de vijver in juni, juli en augustus. Belangrijk hierbij wars:
Bekijk ook de andere pagina’s in onze onderhoudskalender: onderhoud aan de vijver in de lente, onderhoud aan de vijver in het najaar en onderhoud aan de vijver in de winter.
|
|
© 2002-2024 Vijverhulp. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Vijverhulp worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt. Vijverhulp, Mineral Clay, GH-Extra, KH-Extra, Pond Biotics, Draadalg-in-één en Zweefalg-in-één zijn geregistreerde merknamen. |
|