![]() |
Haal alles uit je vijverfilterVijverfilter: hoe en waaromEen vijverfilter wordt vaak aangeschaft ‘omdat het erbij hoort’. Wanneer je goed weet wat een filter doet en hoe het werkt, kun je een verstandige keus maken en een type filter kiezen dat goed bij jouw vijver past. Wist je dat je een eenvoudig filter ook makkelijk zelf kunt maken?
Soorten filters voor de vijverFilters bestaan grofweg in drie soorten: mechanische, biologische en UVC-filters. De eerste twee zijn meestal samengevoegd. Biologisch filter optimaliserenEen biologisch filter werkt pas, als er een bacteriekolonie in het filtermateriaal groeit. Wanneer bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van schuimmatten, zullen de bacteriën hierin groeien. Dit heeft twee positieve gevolgen: Mechanische filtratie wordt beter Biologische filtratie wordt beter Een filter schoonmaken doet bovenstaande voordelen juist weer teniet. Bij het schoonmaken verdwijnt de bacteriekolonie en moet de aangroei hiervan weer van voor af aan plaatsvinden. Maak een filter daarom het liefst alleen aan het eind van het groeiseizoen schoon. Zelf een biologisch filter makenEen biologisch filter is niets anders dan een hoeveelheid poreus filtermateriaal (schuimrubber, lavastenen) waar het vijverwater doorheen stroomt en waarin bacteriën groeien. In een eenvoudige plastic bak kan daarom makkelijk zelf een filter gemaakt worden, dat in werking niet onder hoeft te doen voor een in de winkel gekocht filter.
UVC-filterDe werking van een UVC-filter is volledig anders dan van een biologisch / mechanisch filter. UVC-filtering betekent, dat het vijverwater langs een speciale UV-lamp wordt geleid. De UV-straling van deze lamp doodt eencellige organismen, zoals zweefalgen. Een UVC-filter is dan ook vooral nuttig bij een vijver die moeilijk op een natuurlijke manier (zuurstofplanten) helder kan blijven. Nadelen UVC-filter?Als nadeel van een UVC-filter wordt wel eens genoemd, dat het behalve zweefalgen ook de bacteriën in het vijverwater doodt. Bacteriën die langs de lamp stromen, zullen hierdoor inderdaad gedood worden. De meeste bacteriën in de vijver zweven echter niet los in het water, maar groeien op de diverse oppervlakten zoals de vijverbodem, plantmanden en natuurlijk in het biologisch filter. Deze bacteriën stromen dus nooit langs de lamp. In de praktijk zal een bacteriekolonie in de vijver geen nadeel ondervinden van een UVC-filter.
UVC-filter optimaliserenAl het water filteren Lamp regelmatig vervangen Lampbuis regelmatig reinigen
|
|
© 2002-2025 Vijverhulp. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Vijverhulp worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt. Vijverhulp, Mineral Clay, GH-Extra, KH-Extra, Pond Biotics, Draadalg-in-één en Zweefalg-in-één zijn geregistreerde merknamen. |
![]() |
|