Vijverhulp: alles over de vijver

 

Bacteriën in vijver en vijverfilter

Bacteriën vervullen een belangrijke rol in het helder houden van de vijver. Hoewel ze niet met het blote oog zichtbaar zijn, kan in een vijver zonder bacteriën nooit een biologisch evenwicht bestaan. Zogenaamde nitrificerende bacteriën zetten in een vijver afvalstoffen om in (onder meer) kooldioxide of CO2. Dit is belangrijk, want zuurstofplanten hebben CO2 nodig om te kunnen groeien. Zonder voldoende CO2 in de vijver gaan de zuurstofplanten dood en wordt de vijver troebel.

Om het vijverwater helder te houden, is het dus belangrijk om te zorgen voor een voldoende grote bacteriekolonie in de vijver. Hiervoor bestaan verschillende mogelijkheden.

Heldere vijver: bacteriën spelen een belangrijke rol  

In een heldere vijver spelen bacteriën een belangrijke rol. Bacteriën zetten afvalstoffen in de vijver om in CO2. Deze CO2 is een belangrijke voedingsstof voor de zuurstofplanten in de vijver.

Er zijn verschillende manieren om de hoeveelheid bacteriën in de vijver te vergroten. Een belangrijke methode is het enten van bacteriën: hierbij wordt een kweek van nitrificerende bacteriën aan de vijver toegevoegd.

 

Biologisch vijverfilter

Een biologisch vijverfilter biedt ruimte aan een grote bacteriekolonie. De bacteriën die op de filtermaterialen leven, zetten afvalstoffen uit de vijver om in CO2 en geven deze af aan het vijverwater. Een biologisch filter kan dan ook gezien worden als een CO2-fabriekje bij de vijver. Om het filter goed te laten werken, is het belangrijk om het jaarlijks in het voorjaar te enten met nieuwe bacteriën (zie hierna).

Enten van bacteriën

De hoeveelheid bacteriën in een vijver is het kleinste aan het begin van het groeiseizoen (maart/april). Het vijverwater is nog relatief koud en de hoeveelheid organisch afval, waarvan de bacteriën leven, is klein. Juist in deze periode moeten de zuurstofplanten echter uitlopen. Hiervoor is CO2 nodig, en dus een bacteriekolonie van voldoende omvang.

Om in het voorjaar te zorgen voor voldoende bacteriën in de vijver, kan de vijver of het biologisch filter aan het begin van het groeiseizoen geënt worden met bacteriën. Hierbij wordt een kweek van nitrificerende bacteriën in de vijver of in het filter aangebracht. Deze kweek groeit in korte tijd uit tot een volwaardige bacteriekolonie, die de vijver van CO2 kan voorzien.

Een vijver kan in het voorjaar eenvoudig geënt worden met Pond Biotics. Dit is een kweek van nitrificerende bacteriën, die aangebracht kan worden in de vijver of in het biologisch filter.

Pond Biotics bestaat uit nitrificerende bacteriën op een speciale voedingsbodem. Met dit product kan eenvoudig een biologisch vijverfilter of een vijver geënt worden met de juiste bacteriën.

Een vijver die een bacterie-enting heeft gehad, beschikt veel eerder over een voldoende grote bacteriekolonie. Dit is belangrijk voor de plantengroei en het biologisch evenwicht in de vijver.

Pond Biotics is verkrijgbaar in onze webshop. Vijverhulp rekent nooit verzendkosten of andere bijkomende kosten.
  Pond Biotics: enten van bacteriën in een biologisch filter of vijver

 

Bodemsubstraat

Bacteriën hebben voor hun groei een oppervlakte nodig waaraan ze zich kunnen hechten. Zo'n oppervlakte is bijvoorbeeld de vijverbodem of vijverwand, of de matten in een biologisch filter. Bodemsubstraat bestaat uit poreuze lavasteentjes die daardoor een zeer groot intern oppervlak hebben. Bacteriën kunnen hierop uitstekend groeien. Door op de vijverbodem een laagje bodemsubstraat aan te brengen (1 a 2 cm) wordt de bacteriegroei in de vijver gestimuleerd.

   

Video (1 min 57) over de werking en onderhoud van een biologisch vijverfilter.

Een biologisch filter is een belangrijk middel om te zorgen voor een voldoende grote bacteriekolonie in de vijver. De filtermaterialen bieden de bacteriën een zeer grote oppervlakte, waarop ze kunnen groeien.

Omdat een vijverfilter in het groeiseizoen 24 uur per dag van vers, zuurstofrijk water wordt voorzien zijn de omstandigheden voor de bacteriën hier ideaal.

 

 

Bekijk ook:

Werking biologisch vijverfilter

Bacteriën enten met Pond Biotics

Taak van waterplanten in de vijver

Vijverwater gezond houden

 


lijn

 

 

  Top 3 meest bekeken pagina's
terug naar boven
terug naar menu  

 

 

Onderhoudskalender vijver
 

 

 
   

 

© 2002-2024 Vijverhulp. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Vijverhulp worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt.  Vijverhulp, Mineral Clay, GH-Extra, KH-Extra, Pond Biotics, Draadalg-in-één en Zweefalg-in-één zijn geregistreerde merknamen.

Vijverhulp: de snelste weg naar een heldere vijver

Ontwerp & Aanleg vijvers Vijveronderhoud Vijverproblemen oplossen Vijverinrichting Vijverproducten