Vijverhulp: alles over de vijver

 

Vijverpompen: een pomp in de vijver installeren

Doel vijverpomp

Een vijverpomp zorgt voor watercirculatie in de vijver. Deze circulatie is belangrijk; het helpt het vijverwater gezond te houden. In de vijver vinden allerlei biologische processen plaats. Hierbij ontstaan kleine hoeveelheden afvalproducten, zoals ammoniak, nitraat, methaan en zwavelverbindingen. Het is belangrijk, dat de vijver deze afvalproducten af kan geven aan de atmosfeer. Watercirculatie door de vijverpomp versnelt de afgifte van deze stoffen aan de lucht.

Aan de andere kant neemt het vijverwater ook stoffen op uit de atmosfeer. Hierbij gaat het om kooldioxide (CO2) en zuurstof. Deze gassen zijn noodzakelijk voor een goede plantengroei en een gezond bacterieleven in de vijver. Een goede watercirculatie zorgt ervoor, dat deze stoffen sneller door het vijverwater worden opgenomen.

 

Opstelling van een vijverpomp  
Vijverpompen zorgen voor watercirculatie. Dit helpt de vijver 'ademen': afvalstoffen kunnen aan de atmosfeer afgegeven worden; zuurstof en kooldioxide (CO2) worden juist opgenomen uit de lucht.

Wanneer er geen vijverpomp aanwezig is en watercirculatie dus ontbreekt, kan de vijver makkelijk een overschot aan schadelijke stoffen opbouwen die het leven in de vijver (planten, vissen) schaden. Daarnaast ontstaat er sneller een tekort aan zuurstof en kooldioxide (CO2).

Samengevat kun je zeggen dat watercirculatie met een vijverpomp de vijver laat ademen en daarmee het vijverwater gezond helpt te houden.

Naast dit biologisch doel, dient een vijverpomp natuurlijk ook als aandrijving voor een biologisch filter, een UVC-filter, een fonteintje of een waterval.

Soorten pompen

Vijverpompen zijn er in allerlei soorten en maten. De belangrijkste kenmerken staan hieronder.

Droge of natte opstelling
In een droge opstelling staat de pomp buiten de vijver. Het vijverwater wordt met een slang aangezogen en loopt via een andere slang weer terug de vijver in. Voordeel van een droge pompopstelling is, dat de pomp makkelijk toegankelijk is voor onderhoud.

In een natte opstelling staat de vijverpomp in de vijver, op de bodem of op een kleine verhoging. Dit is de meest toegepaste pompopstelling. Voordeel is dat de pomp beter uit het zicht gehouden kan worden en er minder slangen in en uit de vijver lopen.

Voorbeeld van een droge opstelling van een vijverpomp. De pomp staat niet in de vijver, maar op de vijverrand. Het vijverwater wordt met een slang uit de vijver gezogen.

Voordeel van deze opstelling is, dat de pomp makkelijk toegankelijk is voor onderhoud. Nadeel is, dat de pomp meer in het zicht staat.

 

Droge opstelling van de vijverpomp: de pomp staat niet in het water, maar op de vijverrand

Vermogen
Het vermogen van een pomp wordt aangegeven met het aantal liters water per uur dat verpompt kan worden. Een type-aanduiding als 2000 betekent dus, dat de pomp 2.000 liter vijverwater per uur kan rondpompen. Dit vermogen geldt echter alleen als de pomp geen hoogte hoeft te overbruggen. Als de pomp bijvoorbeeld op de vijverbodem staat en een waterval van water moet voorzien, moet het water ruim een meter omhoog gepompt worden. Dit heet de opvoerhoogte. Hoe groter de opvoerhoogte, des te minder water zal de pomp kunnen verpompen. Een opvoerhoogte van een meter betekent in de praktijk al snel een capaciteitsverlies van 25% of meer. Een pomp met een capaciteit van 2.000 liter zal in dit voorbeeld dan maximaal 1500 liter water per uur door de waterval kunnen laten stromen.

Bij kwalitatief goede pompen staat altijd de maximum-opvoerhoogte vermeldt. Dit is de maximale hoogte die de pomp kan overbruggen zonder al te veel capaciteit te verliezen.

Als vuistregel geldt, dat een vijverpomp 25-50% van het vijverwater per uur moet kunnen verpompen. Voor een vijver van 10.000 liter betekent dit, dat pompen met een capaciteit van 2.500 tot 5.000 liter geschikt zijn.

Naast het pompvermogen is ook het wattage van de vijverpomp belangrijk. Dit geeft een indicatie voor het stroomverbruik. Omdat een pomp in het groeiseizoen meestal 24 uur per dag aanstaat, is het belangrijk om te kiezen voor een zuinige pomp. Om deze reden zijn zogenaamde dompelpompen of vuilwaterpompen ongeschikt voor de vijver: deze pompen verbruiken relatief zeer veel stroom.

vijverpomp natte opstelling  

Voorbeeld van een vijverpomp (model voor natte opstelling).

Afhankelijk van de vijverinhoud en de taak van de pomp (aandrijven filter, waterval, fontein) kan een voor de vijver geschikt pompvermogen bepaald worden. Dit ligt meestal tussen de 25% en 50% van de vijverinhoud.

Naast het pompvermogen, dat het aantal liter per uur aangeeft dat de pomp kan rondpompen, is er nog het wattage van de pomp. Dit geeft aan hoeveel energie de pomp verbruikt.

 

Installatie en onderhoud van een vijverpomp

Een pomp is eenvoudig te installeren in de vijver. Het is belangrijk om de vijverpomp zo diep mogelijk in de vijver te plaatsen. Het punt waar het water weer terugstroomt in de vijver, kan het beste zo ver mogelijk van de pomp af liggen. Hiermee wordt bereikt, dat ook echt al het vijverwater rondgepompt wordt en niet slechts een klein hoekje van de vijver.

Eventueel kan de pomp op een kleine verhoging op de vijverbodem geplaatst worden (bijvoorbeeld enkele bakstenen). Hierdoor zal de pomp minder makkelijk vuil van de bodem opzuigen.
Gebruik bij bij het aansluiten slangen met een zo groot mogelijke diameter. Een te kleine slangdiameter verlaagt het pompvermogen en geeft meer kans op verstopping en losschieten van de slang.

Een vijverpomp draait meestal van maart tot november. Het is aan te raden, de pomp aan het einde van het vijverseizoen uit de vijver te halen, schoon te maken en in de wintermaanden binnen te bewaren. Dit verlengt de levensduur van de pomp. Meer onderhoud is normaal gesproken niet nodig.

Aanbod en prijzen van vijverpompen

In onze webshop verkopen wij verschillende soorten vijverpompen. Al deze pompen zijn van professionele kwaliteit en hebben een garantieperiode van twee jaar.

Vijverhulp rekent nooit verzendkosten of andere bijkomende kosten. De prijs die je in onze webshop ziet, is de prijs die je betaalt.

In onze webshop verlopen wij diverse aantrekkelijk geprijsde vijverpompen.

Je betaalt bij ons nooit verzendkosten of andere bijkomende kosten.

  vijverpomp vijver

 

 

 

 

 

 

 

lijn

 

 

  Top 3 meest bekeken pagina's
terug naar boven
terug naar menu  

 

 

Onderhoudskalender vijver
 

 

 
   

 

© 2002-2024 Vijverhulp. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Vijverhulp worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt.  Vijverhulp, Mineral Clay, GH-Extra, KH-Extra, Pond Biotics, Draadalg-in-één en Zweefalg-in-één zijn geregistreerde merknamen.

Vijverhulp: de snelste weg naar een heldere vijver

Ontwerp & Aanleg vijvers Vijveronderhoud Vijverproblemen oplossen Vijverinrichting Vijverproducten