Het voorjaar is een mooie tijd voor vijverliefhebbers. De waterplanten lopen uit, vissen worden weer actiever: de natuur komt tot leven. In het voorjaar leg je door goed onderhoud bovendien de basis voor een mooi vijverseizoen. Op deze pagina lees je welk onderhoud in het voorjaar belangrijk is voor je vijver.
In het voorjaar komt de vijver weer tot leven. De zuurstofplanten krijgen nieuwe uitlopers, de waterlelie gaat blad vormen en de vissen worden actiever.
Door in het voorjaar het goede onderhoud aan de vijver te geven, kunnen allerlei problemen later in het groeiseizoen voorkomen worden.
Waterplanten en zuurstofplanten
In het voorjaar komt de groei van de waterplanten weer op gang. De planten gaan jonge scheuten vormen. Dit geldt voor de waterlelies, moerasplanten en zuurstofplanten.
Groeiende zuurstofplanten zijn zeer belangrijk voor de vijver. Tijdens hun groei nemen ze voedingsstoffen op uit het water, waardoor de vijver helder blijft en zweefalgen geen kans krijgen.
Het onderhoud in deze tijd van het jaar moet dan ook gericht zijn op het stimuleren van de groei van de zuurstofplanten.
Als de plantengroei niet op tijd op gang komt in het voorjaar, zullen de voedingsstoffen die in het water achterblijven leiden tot zweefalg. De vijver wordt dan groen en troebel.
Zorg voor hard vijverwater
Zacht water is de grootste bedreiging voor de vijver in het voorjaar. Veel vijvers kampen hiermee na de winter: door regenval is de hardheid van het vijverwater teruggelopen. In zacht water kunnen zuurstofplanten niet goed groeien. Het gevolg is, dat er voedingsstoffen in het water achterblijven en er zweefalgen gaan groeien.
Zorg er daarom voor, dat de waterhardheid aan het begin van het groeiseizoen in orde is. De zuurstofplanten kunnen dan een goede start maken en het vijverwater helder houden.
De hardheid van het vijverwater kan verhoogd worden door een behandeling met Mineral Clay en/of GH-Extra.
Op deze afbeelding is te zien hoe de zuurstofplanten in de vijver weer uitschieten in het voorjaar.
Om krachtige scheuten te kunnen vormen, hebben de zuurstofplanten hard vijverwater nodig. De hardheid van het water geeft aan, hoeveel mineralen ofwel voedingszouten hierin opgelost zijn. Dit zijn de voedingsstoffen voor de zuurstofplanten.
In het voorjaar is de waterhardheid van de vijver vaak teruggelopen. Dit komt door de neerslag in de winterperiode. De hardheid van de vijver moet dan weer op peil worden gebracht met Mineral Clay en/of GH-Extra.
Terugsnoeien zuurstofplanten
Als in de vijver nog veel zuurstofplanten van vorig jaar aanwezig zijn, kunnen deze het beste teruggesnoeid worden tot circa 1/3 van de totale lengte. Snoeien van zuurstofplanten gaat het beste met een speciale vijverschaar.
Verjongen zuurstofplanten
Voor het verjongen van de zuurstofplanten snoei je een flink deel van de planten in de vijver terug en selecteer je uit de afgeknipte plantdelen de nieuwe uitlopers. Deze uitlopers poot je vervolgens opnieuw in een plantmandje.
Door de planten te verjongen, heb je elk jaar frisgroene zuurstofplanten en het voorkomt dat de vijver volledig dichtgroeit. Verjongen kun je alleen doen in maart/april, daarna wordt het biologisch evenwicht in de vijver er teveel door verstoord.
Draadalgen in de vijver bestrijden
Een ander typisch voorjaarsprobleem is draadalg. Draadalgen in een vijver zijn niet alleen erg lelijk; ze schaden bovendien de groei van de waterplanten door deze helemaal te overwoekeren. Draadalgen staan in biologisch opzicht dicht bij de gewone waterplanten, maar stellen lagere eisen aan hun omgeving. Dit betekent, dat draadalgen kunnen groeien in zacht water en bij een lagere watertemperatuur uitschieten dan de echte vijverplanten. Daarom steken ze juist in het voorjaar vaak de kop op.
Het beste kunt je draadalgen in het voorjaar preventief bestrijden, door de vijver een voorjaarskuur te geven met een Draadalg-in-één-pakket.
Het Draadalg-in-één-pakket doodt aanwezige draadalgen en algensporen, voorkomt de groei van nieuwe algen én verbetert de hardheid van het vijverwater. Hiermee worden niet alleen de algen zelf aangepakt, maar ook de achterliggende oorzaak. De kans dat de draadalgen snel terugkeren is daardoor veel kleiner.
Instructievideo (2 min 02) over voorjaarsonderhoud aan de vijver.
Te zien is, hoe zuurstofplanten teruggesnoeid kunnen worden. Het op de juiste manier snoeien van zuurstofplanten zorgt ervoor, dat deze weer nieuwe uitlopers gaan vormen en hierdoor de vijver helder kunnen houden.
Ook het bestrijden van draadalgen in de vijver wordt in beeld gebracht. Draadalgen beginnen in het voorjaar eerder te groeien dan de waterplanten, waardoor vijvers juist aan de start van het groeiseizoen met een draadalgenprobleem kampen.
Filter en pomp opstarten
Het voorjaar is ook de tijd om het vijverfilter weer op te starten. Als de watertemperatuur boven de 8 graden uitkomt, kunnen filter en pomp weer ingeschakeld worden. Het vijverfilter kan geënt worden met Pond Biotics, zodat zich snel een voldoende grote bacteriekolonie in het biologisch filter kan ontwikkelen.
Laat de pomp en het filter tijdens het vijverseizoen 24 uur per dag aanstaan. Als het vijverfilter niet continu van zuurstofrijk water wordt voorzien, sterft de bacteriekolonie af. Dit kan tot problemen met de plantengroei leiden.
Vijverfilter en pomp zorgen voor een gezonde vijver. Zowel de watercirculatie door de pomp als de werking van het biologisch filter zijn hierbij van belang.
Watercirculatie laat de vijver ademen. Afvalstoffen kunnen aan de atmosfeer afgegeven worden, terwijl het gehalte aan zuurstof en kooldioxide (CO2) stijgt (beluchting).
De bacteriën in het vijverfilter produceren CO2, een belangrijke voedingsbron voor de zuurstofplanten.
Pomp en filter moeten 24 uur per dag aanstaan zolang de watertemperatuur 8 graden of meer is (maart-oktober).
Voeren van de vissen in de vijver
Het voeren van de vissen kan weer plaatsvinden als de vissen activiteit vertonen en de watertemperatuur boven de 8 - 10 graden komt. Voer vroeg in het voorjaar nog niet te veel; vissen zijn koudbloedige dieren en hun activiteit is bij de genoemde watertemperatuur nog niet zo hoog.
Niet alleen vissen worden actiever als de watertemperatuur stijgt. Ook amfibieën zoals padden en kikkers ontwaken in het voorjaar.
Op de afbeelding is kikkerdril van de bruine kikker (Rana temporaria) te zien. Deze kikker legt zijn eitjes vroeg in het voorjaar. De grote groene kikker of meerkikker (Pelophylax ridibundus) volgt later in het seizoen.
Beide kikkersoorten zijn beschermd in Nederland en België.
Onderhoud vijver voorjaar
Je vind op onze website ook een complete onderhoudskalender voor de vijver. Hierin lees je per maand, welk onderhoud aan de vijver je kunt uitvoeren. Voor onderhoud aan de vijver in de maanden maart, april en mei kom je via de link op de onderhoudskalender terecht.
Voorjaarsaanbieding - 30% korting op een voorjaarspakket
Het voorjaarspakket brengt je vijver aan het begin van het seizoen in optimale conditie.
Dit pakket bevat drie producten:
GH-Extra
Verhoogt direct de waterhardheid van de vijver.
Mineral Clay
Zorgt ervoor, dat de waterhardheid van de vijver het gehele seizoen op peil blijft.
Algbestrijder
Neemt de voedingsstof (fosfaat) van algen weg en gaat op die manier groei van algen in de vijver tegen.