ZUURSTOFPLANTEN EN WATERPLANTEN IN DE VIJVER: CHECKLIST
Met deze checklist kun je snel nagaan of de beplanting en plantengroei in je vijver in orde is.
1) De vijver heeft minstens zes uur zonlicht per dag
Wanneer dit niet het geval is, is het verstandig om zuurstofplanten te kiezen die meer schaduw verdragen zoals Gedoornd hoornblad (Demersum) en Bronmos (Fontinalis antipyretica).
2) De waterplanten staan in speciale plantmanden gepoot
Voordeel hiervan is, dat elke plant een geschikte grondsoort krijgt, de planten niet ongecontroleerd gaan woekeren en niet de hele vijverbodem van een teellaag hoeft te worden voorzien. Bovendien kan elke waterplant op de juiste diepte gezet worden.
3) Van bovenaf gezien is de vijver voor minstens de helft beplant
Wanneer dit niet het geval is, is het verstandig extra (zuurstofplanten) in de vijver te zetten. Een vijver met veel planten is meestal een probleemloze vijver.
4) De zuurstofplanten groeien goed en de uitlopers hebben een frisgroene kleur
Slecht groeiende zuurstofplanten wijst meestal op een probleem met de waterhardheid van de vijver. Controleer deze en verhoog de hardheid zonodig met GH-Extra, KH-Extra of Mineral Clay.
|
|
Glanzend Fonteinkruid (Potamogeton Lucens) vormt in het voorjaar nieuwe scheuten. |
5) De waterlelies vormen genoeg blad en bloemen
Waterlelies hebben vaak enkele jaren nodig voor ze het goed doen. In die tijd groeit vooral de wortelstok van de plant. Voor een waterlelie is het belangrijk, dat deze in een grote plantmand staat met speciale waterlelie-aarde.
6) De zuurstofplanten kunnen doorgroeien naar het wateroppervlak
Wanneer zuurstofplanten de wateroppervlakte bereikt hebben, neemt de groei ervan af. De plant neemt daardoor ook minder voedingsstoffen op uit het water. Snoei de zuurstofplanten daarom regelmatig tot 10 cm onder het wateroppervlak, zodat ze door kunnen groeien.
7) Er staan verschillende soorten zuurstofplanten in de vijver
Niet alle zuurstofplanten groeien in elke periode van het jaar even hard. Om ervoor te zorgen dat er het hele groeiseizoen groeiende zuurstofplanten in de vijver staan, is het verstandig om meerdere soorten te plaatsen. Bovendien kan op die manier gekeken worden, welke zuurstofplant het het beste doet in de vijver.
8) De zuurstofplanten verslijmen niet en scheuten komen niet los
Wanneer zuurstofplanten verslijmen betekent dit dat er iets mis is met de groeiomstandigheden van de planten. Dit is vaak een te lage waterhardheid, maar de vijver kan ook last hebben van zweefalgen (groen en troebel water). Het is belangrijk om in deze gevallen snel in te grijpen en de vijver te behandelen met een middel om de waterhardheid te verhogen of zweefalgen te bestrijden.
Waterlelies besteden de eerste jaren van hun groei vooral aan het vormen van een wortelstelsel. Pas daarna gaat de plant veel bladeren en bloemen geven. |
|
|
9) Er groeien geen draadalgen tussen de zuurstofplanten
Draadalgen kunnen zuurstofplanten makkelijk overwoekeren. De groei van de zuurstofplanten loopt dan terug. Bestrijd beginnende draadalg daarom altijd direct.
10) De verschillende planten staan op de juiste diepte in de vijver
Zuurstofplanten kunnen het beste op circa 50 cm diepte gezet worden. Lelie-achtigen op 80 cm tot 1 meter diep en moerasplanten staan alleen met de wortels in het water.